Receta Gatimi të ndryshme shoqëruar foto

Koce mbështjellë në letër

Përbërësit për 4 persona:

  • 4 koce,
  • 1 qepë,
  • 4 thelpinj hudhra,
  • rozmarinë,
  • sherebelë,
  • 1/2 limoni bio,
  • kripë,
  • piper,
  • vaj ulliri.

Përgatitja e recetës:
Pastrojmë e lajmë mirë peshkun. Qërojmë qepën dhe e presim në feta. Presim 4 copa letër furi pak më të mëdha se peshku.

Vendosim peshkun në një letër furre dhe e mbushim te barku me erëzat,një degëz rozmarinë,dy gjethe sherebelë, pak piper kokërr, nje thelbi hudhër të ndarë në gjysmë,një fetë qepë dhe një fetë limoni.

Kriposim peshkun nga të dyja anët dhe i hedhim pak vaj ulliri sipër. Mbyllim si karamele peshkun me letrën e furrës,përsërisim të njëjtën gjë dhe me peshqit e tjerë.

I vendosim në tavë dhe i pjekim në furrë 220* përreth 30/35 min.

Peshkun koce mund ta shërbejmë direkt në letër sic është ose ta sfiletojmë.

Ju bëftë mirë!

Kunguj në tigan

Përbërësit:
5-6 kunguj të vegjël,
50 ml vaj ulliri,
kripë,
piper,
rozmarinë,
sherebelë,
mëndërz ( nenexhik,menta).

Përgatitja:
Lajmë e pastrojmë kungujt,i thajmë me një pecetë. Presim kungujt në copa të vogla dhe i vendosim në një enë të madhe.

Shtojmë vajin e ullirit dhe i lemë perreth 10 min. Më pas nxehim tiganin në zjarr e hedhim në të kungujt.

I kavërdisim me zjarr të fortë derisa të marrin ngjyrë e më pas i mbulojmë me kapak dhe i lemë të piqen me zjarr të ulët përreth 5 min.

Ndërkohë grijmë erëzat dhe i bashkojmë me kripën.Në fund hedhim pak kripë të aromatizuar me erëza te tigani me kunguj. Kungujt janë gati për tu shërbyer.

Ju bëftë mirë!

Kripë e aromatizuar

Përbërësit:

  • 500 gr kripë deti e trashë,
  • 3 degë rozmarinë,
  • 5/6 degë sherebelë

Përgatitja:
Së lari lajmë mirë erëzat dhe i thajmë me një pecetë. Marrim gjethet e erëzave dhe i presim me thikë në copëza të vogla. Më pas i vendosim në një letër kuzhine ose në një pecetë.

Hedhim në të dhe kripën dhe i përziejmë mirë. Masën e përgatitur e lemë në një vend të errët për tre ditë.

Pas kësaj kohe do të shohim që erëzat janë tharë në mënyrë natyrale sepse kripa thith lagështinë e tyre.

Kalojmë në grirësin elektrik kripën me erëzat ose i shtypim në havan.
Kripa e aromatizuar me rozmarinë dhe sherebelë është gati. E fusim në vazo qelqi dhe e kemi gati për përdorim në kuzhinën tonë.

Kripën e aromatizuar mund ta përdorim në pjekje të ndryshme, (në tavë me patate,tavë me mish ose pesh në furrë, etj.)

Nëse ju pëlqejnë erëza të tjera mund ti shtoni. Sic e keni parë erëzat zënë një vend të rëndësishëm në gatimet e mija.

Mund tua bëni edhe dhuratë miqve tuaj vazon me kripë të aromatizuar, një dhuratë origjinale.

Kunguj e patëllxhan në furrë

Përbërësit:

  • 4 kunguj të vegjël,
  • 2 patëllxhan,
  • 1 kokërr domate,
  • rozmarinë,
  • rigon,
  • sherebelë,
  • kripë,
  • piper,
  • vaj ulliri.

Përgatitja:

Fillimisht lajmë mirë perimet dhe u heqim bishtat. I presim në copa dhe i vendosim në një enë të madhe, shtojmë domaten e prerë në copa të vogla, kripë, piper,erëzat e grira,vaj ulliri.

I përziejmë mirë. Marrim një tavë dhe hedhim perimet e përgatitura në të.

Vendosim tavën të piqet në furrë të nxehtë 220* përreth 25/30 minuta.

Tava me perime është gati për tu shërbyer.

Ideale për të shoqëruar pjata me mish a peshk.

Ju bëftë mirë!

Speca të mbushur

Përbërësit:

  • 6 speca për mbushje
  • 350 gr mish i grirë
  • 3 qepë të njoma
  • 3 thelpinj hudhre
  • 300 gr oriz
  • 1 domate e freskët
  • ose 3 lugë salcë domate
  • mëndërz ( nenexhik/menta)
  • kripë
  • piper

Përgatitja:
Lajmë specat dhe i presim pjesën sipër, i pastrojmë nga farat dhe i vendosim në një tavë.
Në një tigan hedhim 3 lugë vaj ulliri dhe shtojmë qepën e larë dhe grirë hollë.

E kavërdisim për disa minuta e më pas shtojmë mishin e grirë. Mbulojmë tiganin me kapak dhe e lëmë të ziejë ngadalë për pesë minuta. Pastaj shtojmë orizin, domaten e grirë ose salcën, mëndërz, kripë e piper.

I përziejmë mirë dhe më pas shtojmë 100 ml ujë. E mbulojmë tiganin me kapak dhe e lemë të ziejë për disa minuta derisa orizi të thithi ujin.

Pastaj me ndihmën e një luge të vogël mbushim specat brenda dhe sipër vendosim pjesën e prerë me bishtin.

Vendosim tavën të piqet në furrë të nxehtë 200* përreth 30 minuta, duke e mbuluar sipër me letër furre në mënyrë që të mos digjet pjesa e bishtit.

Shërbejmë specat të ngrohtë.
Ju bëftë mirë!

Gjellë me lakër të zezë e thjerrëza.

E njihni lakrën e zezë? E përdorni në gatimet tuaja? Lakra e zezë është e pasur me shumë kripra minerale, vitamina( në mënyrë të vecantë vitamina C ), substanca antioksiduese, etj.

Përbërësit:

  • 500 gr lakër e zezë,
  • 200 gr thjerrëza,
  • 1 kokërr domate,
  • 1 qepë,
  • 2 karrota,
  • 1 degëz selino,
  • 2 kokrra patate ( 150 gr),
  • 1 degëz sherebelë,
  • 2 gjethe dafine,
  • kripë,
  • piper,
  • vaj ulliri

Përgatitja:
Lajmë mirë lakrën dhe e presim në copa. Qërojmë qepën dhe e grijmë hollë, gjithashtu dhe selinonë. Në një tenxhere hedhim 5 lugë vaj ulliri, shtojmë qepën dhe selinon , i kavërdisim pak e pastaj shtojmë lakrën e zezë. I kavërdisim derisa të zbutet lakra.

Lajmë mirë thjerrëzat dhe i shtojmë te tenxherja. Shtojmë gjithashtu dhe karrotën e prerë në copa, pataten, domaten e grirë, sherebelën, gjethet e dafinës. I përziejmë mirë bashkë dhe shtojmë ujë derisa të mbulojë masën.

Shtojmë kripë dhe mbulojmë tenxheren me kapak, e lemë të ziejë ngadalë përreth 1 orë ( me tenxhere me presion 35 minuta). Gjella është gati për tu shërbyer.

E shoqërojmë me feta buke e vaj ulliri.
Ju bëftë mirë!